Spelet paintball

Paintball kan spelas i banor i skogsterräng, på gräs eller på inomhusbanor. Vi har flera fina skogsbanor att spela på. Kortfattat så möts två lag, man börjar på var sin sida om banan, målet är att ta en flagga som sitter i mitten av banan och föra den till sin bas eller motståndarlagets. Till hjälp att försvara sig har man en markör som man skjuter färgbollar med. Om man träffas av en boll under spelets gång ropar man Träffad!, sträcker upp sin markör i luften och går av banan. Då får ingen fortsätta skjuta på en. Mer om våra banor.

Utrustning - startpaket

I startpaketet ingår skyddskläder, mask och 200 boll i markören.
Markören är en Tippmann 98 och drivs med luft ca 200bar.
Masken är med imskyddat dubbelglas.
Kamouflagedräkten är en tvådelad, byxor och jacka från brittiska försvaret.
Bollen är fylld med vax, gellatin och olja och är bra boll för spel i skogen, även ganska lätt att torka bort. Prislista

Säkerhet

Vi håller hårt på säkerheten och det viktigaste är att alltid ha på sig skyddsmask när man går in på en bana. Masken skyddar förutom ögonen även ansiktet och öronen. När man går av banan använder man något som kallas pip-påse. Det är en påse som sätts på markörens pipa så att om något skott ofrivilligt skulle gå så stannar kulan i påsen.

Vi har en safezone där man ska vara när man inte är med i spelet, t.ex. när man blivit träffad. I safezone skall man alltid ha pipskydd på och när man går ut tar man alltid på masken innan man tar av pipskyddet.

Runt safezone samt runt en del av banorna sitter skyddsnät. Nätet skyddar åskådare från bollar men gör att man ändå kan följa spelet. Man får inte förtära alkohol innan eller under spelets gång. En spelledare finns hela tiden med för att se att spelet går rätt till.

Spelformer, paintball - Kulevent - Pos Lada

Spelformer

Capture the flag (CTF)

Båda lagen startar vid varsin flaggbas och har som mål att erövra motståndarflaggan samtidigt som ens egen är kvar i basen. Alla spelare får flytta flaggorna, blir man däremot markerad medan man håller i flaggan måste man omedelbart släppa den.
Spelets slut
Endera laget vinner om man för samman båda flaggorna i sin egen bas.
Oavgjort om inget av lagen lyckats sammanföra båda flaggorna i sin egen bas inom tidsramen.
Att tänka på
Båda lagen ska helst ha samma terräng vid sin flaggbas, så att svårigheten att försvara flaggan blir densamma för båda.
Ha en stor och tydlig flagga så att den syns även om den läggs någonstans ute i terrängen.
Alternativa tillägg
Bara vissa utvalda spelare, fanbärare, får transportera flaggorna.
Varje lag har två eller flera flaggbaser och får placera ut flaggan på valfri bas.
Flaggorna måste ha varit sammanförda en viss tid innan spelet är slut.
Man kör med en flagga i mitten av banan som båda lagen skall ta till sin eller motståndarens bas för att vinna, beroende på vilken bana man spelar på. 


Paintball - Kulevent - Pos Lada